Η Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών στηρίζει την παράσταση “Εφημερίς των Κυριών: τ’ όνειρο” και διοργανώνει επίσκεψη για την παρακολούθησή της. Δηλώστε ενδιαφέρον με email στο [email protected] και θα σας ενημερώσουμε για περισσότερες λεπτομέρειες.
Λίγα λόγια για το έργο
Μια ιδιαίτερη παράσταση, αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο 2018, στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σαν σε όνειρο η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν συναντιέται με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ και μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο τους και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση της γυναίκας.
Η Καλλιρρόη Παρρέν, στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι γίνεται η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια και διευθύντρια, όταν το 1887 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών» που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες.
Επίσης, το πάθος της για την αναβίωση και τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων την οδήγησε το 1911 να δημιουργήσει το «Λύκειον των Ελληνίδων». Η δράση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα. Είναι αυτή που διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, 70 χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα!
Πρώτη, επίσης, πέτυχε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο και είναι αυτή που διεκδίκησε και κέρδισε καλύτερες συνθήκες για τις εργάτριες, όταν μπήκε μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά. Το 1918 η Καλλιρρόη Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.
Για τους αγώνες της η Καλλιρρόη Παρρέν συκοφαντήθηκε από την οπισθοδρομική κοινωνία της εποχής και δέχονταν απειλές και για την ίδια της τη ζωή. Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή σκέφτεται να τα παρατήσει απογοητευμένη από τους ανθρώπους. Όμως εκεί παρουσιάζεται σαν σε όραμα η αγαπημένη της ποιήτρια Σαπφώ, της οποίας τα ποιήματα διδάσκονταν μαζί με αυτά του Ομήρου σε όλα τα σχολεία της αρχαίας Ελλάδας. Μέσα από τους διαλόγους τους η Σαπφώ ξεδιπλώνει την δική της ζωή , την φιλοσοφία της και τους αγώνες της και σιγά σιγά πείθει την Παρρέν ότι έχει καθήκον να συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματα των γυναικών.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Έλενα Παλαιολόγου είναι ποιήτρια και στιχουργός. Γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε στην Ελλάδα, αλλά μοιράζει τις δραστηριότητές της και στις δύο χώρες. Ποιήματά της έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Το ξέσπασμα της Νηρηίδας» όπου μέσα βρίσκονται πολλά βραβευμένα της ποιήματα. Εμπνέεται από την ”γυναίκα” ως σύμβολο μέσα στους αιώνες και περιγράφει τις πτυχές της στα ποιήματά της. Έγραψε το πρώτο της θεατρικό έργο «Εφημερίς των Κυριών τ ‘όνειρο», συγκινημένη από δύο μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας μας , την ποιήτρια Σαπφώ και την μεγάλη φεμινίστρια και πρώτη εκδότρια εφημερίδας αποκλειστικά για γυναίκες, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν.
Συντελεστές παράστασης
Συγγραφέας – ποιήτρια: ΄Ελενα Παλαιολόγου, Επιμέλεια κειμένων: Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη, Σκηνοθέτης: Ισμήνη Σακελλαροπούλου, Παίζουν: Βίκυ Μαραγκάκη ως Καλλιρρόη Παρρέν και Θεοδώρα Σιάρκου ως Σαπφώ, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αρετή Κοκκίνου, Ερμηνεύτρια: Μόρφω Τσαϊρέλη, Χορογραφία-performer: Φένια Μπότση, Σκηνογράφος: Γιώργος Λυντζέρης, Κουστούμια: Καλλιόπη Παλεοσακελίτου
Σε video art οι Χορεύτριες: Πένυ Μακαρίου, Εμμανουέλα Κοκμοτού, Χρύσα Μπράτσα, Μαρία Μαρίνα, Νεφέλη Αργυροπούλου, Μαρία Σφήκα, Φωτισμός: Αλέξανδρος Πολιτάκης, Ήχος: Γιάννης Πατρίκιος, Κομμωτής: Παναγιώτης Προικιός, Μακιγιάζ: Έλενα Πετρίδου, Φωτογραφίες: Χρήστος Δεληκάρης, Υπεύθυνη Marketing: Λίνα Αλεξανδροπούλου